Visie Makelaardij
Visie Makelaardij
Wij zijn verkozen tot de beste verkoopmakelaar van Amersfoort
Verkocht
Haverstraat 7en 9
in Utrecht, UTRECHT

Een charmant herenhuis, gelegen op misschien wel één van de mooiste locaties van de binnenstad. Een zeldzame verkoop. Het huis wordt nu na 120 jaar voor de derde keer verkocht.

Deze twee woonhuizen zijn al in de 19e eeuw/of eerder samengevoegd, waarvan nr. 7 vroeger een meubelmakerij was. Op diverse locaties in de woning zijn unieke elementen bewaard gebleven, denk aan paneel elementen, schouwen, kamerhoge schuifdeuren en ensuite deuren met glas-in-lood.

Ook de straat bruist van historie. Zo stond deze sfeervolle straat in de tijd van paard en wagen beter bekend als de Gortsteeg. De straat heeft haar authentieke kromming behouden en is ook vandaag de dag nog een rustige, autoluwe straat. Om de hoek vind je de bekende Oudegracht met bijzondere winkels, de gezellige terrassen aan de gracht en aan het andere eind van de straat het Springhaver café en theater. Een woning als deze komt maar zelden te koop!

De voorgevel van de woning is beschermd stadsgezicht. Zo verwijzen de hoge ramen en brede voordeur naar de tijd dat Haverstraat 7 als winkel gebruikt werd. De kleuren okergeel en monumentengroen zijn de middeleeuwse kleuren die de woning haar authentieke karakter geven. De fundering is deels middeleeuws met zeer dikke muren.

Het huis biedt drie woonlagen:

Begane grond:
In het midden van de woning bevindt zich de entree met de originele laat 19e-eeuwse voordeur met panelen. Na binnenkomst is er links de verbindingsdeur tussen nr. 7 en 9. De nr. 7 benedenverdieping beschikt ook over een eigen voordeur.

Op deze begane grond bevinden zich een zeer grote kamer en ruime kamer aan de voorzijde, beide met schouw. Beide kamers zijn aan de achterzijde verbonden door een compacte keuken met een o.a. een smalle vaatwasser en wasmachine incl. droger. Naast deze keuken bevindt zich een toilet/douche combinatie. Ook biedt de keuken toegang tot het souterrain.

De derde deur, aan de linker kant, hoort ook bij het huis. Het biedt toegang tot een gang voor de buren tot hun tuinen en schuurtjes achter het huis, met recht van overpad.

Eerste etage
Deze schitterende etage heeft aan de voorzijde vier hoge ramen. Omdat dit herenhuis zo breed is met veel ramen op het zuiden, is het een zeer licht huis (in tegenstelling tot de normale bouw, die smaller is aan de voorzijde en langer in de diepte).

Aan de voorzijde bevinden zich de zitkamer, met schouw, en de eetkamer. De zitkamer heeft twee schuifdeuren met daarachter een op maat gemaakte bibliotheekkast. Deze ruimte kan ook dienstdoen als kantoor, en is momenteel ingericht als TV-kamer. Twee openslaande deuren geven toegang tot het grote dakterras. Tussen de eetkamer en de keuken zijn twee prachtige oude glas-in-lood schuifdeuren. Zeer sfeervol.

De woonkeuken beschikt over alle voorzieningen zoals een gaskookplaat, oven, magnetron, vaatwasser en een koelkast met vriesvak. Via de keukenramen kunnen drankjes en eten worden doorgegeven naar het dakterras. Op dit grote 9 meter lange dakterras is het buiten genieten van de rust met uitzicht op een grote kleurrijke binnenstadstuin. Volledig privé geniet je hier op zomerse dagen in de middag- en avondzon van het diner.

Tweede etage:
Hoge ruimtes, originele balken en uitzicht op de Dom. Een master bed room over de hele diepte van het huis die zich leent om prachtig ingericht te worden. Met ramen aan zowel de voor- als achterzijde is deze kamer heerlijk licht en is het zelfs mogelijk hier een extra kamer te creëren. De tweede slaapkamer, aan de straatzijde, beschikt over een vloer-tot-nok op maat gemaakte wandkast van massief hout, en toegang tot de vliering.

Ook op deze etage vind je een ruim opgezette badkamer met veel daglicht. Een ligbad, wastafel en aparte douche maken de badkamer compleet. Naast de badkamer is het toilet.

Souterrain/kelder:
Deze ruimte bestaat uit een hobbyruimte die met een middeleeuwse doorgang toegang geeft tot de berging. Het souterrain is voorzien van een waterdichte betonvloer, waardoor deze ruimte nu goed als bijvoorbeeld hobbyruimte gebruikt kan worden. Beide ruimtes hebben een kelder-koekoek met ramen voor daglicht, die open kunnen. De kelder dient als opslagruimte.

Bij het uitdiepen van de hobbyruimte in 2005 stootte de eigenaar op een gemetselde bakstenen constructie onder de trap. De stadsarcheoloog vertelde dat hij op de beerput van het oude stadskasteel op de hoek met de Oudegracht was gestuit. De oude beerput is volgestort met zand (uit veiligheidsoverwegingen).

Bijzonderheden:
Momenteel is een deel van de straat opengebroken wegens restauratie van de werfkelders en het vervangen van het warmtenet, gas- en waterleidingen. De planning is dat dit deel eind oktober weer dicht en bestraat zal zijn. Bij zowel nr. 7 als 9 zijn onlangs aansluitingen gemaakt voor de stadsverwarming. Bij ingebruikname door de nieuwe eigenaar kan het huis geheel van het gas af.

Het huis is door de eigenaar tientallen jaren bewoond. De laatste tijd is het huis verhuurd geweest als twee appartementen.

Het huis zal worden gegund.

- Oorspronkelijk bouwjaar: 1450
- Bovenste verdieping gerenoveerd: 1995
- Beschermd stadsgezicht
- Warm water: geiser/elektrische boiler
- Verwarming: CV-ketel/gaskachels
- Begane grond vloer: betonnen broodjesvloer (1990)
- Parkeren voor bewoners in overdekte, niet-openbare parkeergarage ‘Tuinstraat’, (350m, €103,- per maand)
- Oplevering: In overleg

Wonen op een unieke locatie in Utrechts bruisende binnenstad? Bel dan voor een bezichtiging!

+ Lees meer ›
Perceeloppervlakte: 60 m2
Inhoud: 625 m3
Woonoppervlakte: 166 m2
Bouwjaar: 1450
Deel deze woning via: Facebook Email


Benieuwd wat je maximaal kan lenen en je maandlasten zijn?

1 / 67 Foto's
Plattegrond