Visie Makelaardij
Visie Makelaardij
Wij zijn verkozen tot de beste verkoopmakelaar van Amersfoort

geplaatst op vrijdag 18 september 2020

Vraag dit jaar nog een energielabel aan!

Waarom gaat het energielabel veranderen? In de huidige situatie zijn er verschillende methodes voor het bepalen van de energieprestatie van woningen, utiliteitsbouw ,bestaande- en nieuwbouw. Dit wordt gezien als complex, niet transparant en sluit niet aan bij de behoefte van professionals en de beleving van de consument. Daarom wil de overheid een bepalingsmethode, om de energieprestatie van alle gebouwen vast te stellen. Alle (nieuwe) energielabels worden vanaf 1 januari 2021 bepaald aan de hand van één energieprestatie indicator 'primair fossiel energiegebruik' uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter per jaar (kWh/m².jr).

Wat heeft het nieuwe energielabel voor voordelen?

Het energielabel zal in de eerste plaats een betere bepaling van de energieprestatie geven. Dit biedt de markt ook mogelijkheden om bijvoorbeeld aantrekkelijke financiële producten voor energiezuinige gebouwen of verduurzaming te ontwikkelen. Het energielabel geeft mogelijkheden, om het comfort te verhogen en energiekosten te verlagen. Daarnaast zegt de uitkomst in kWh/m².jr wat over het gebouwgebonden energiegebruik.Hoe vraag ik een energielabel aan?

  • Log in op www.energielabelvoorwoningen.nl met je DigiD;
  • Controleer de gegevens die over je woning bekend zijn;
  • Voeg eventueel documenten als bewijs toe;
  • Kies zelf uit een lijst erkend deskundigen iemand die het bewijs gaat controleren;
  • Verstuur je gegevens.


Voor woningen is de grootste verandering dat het huidige Vereenvoudigd Energielabel (VEL) verdwijnt en wordt vervangen door een meer uitgebreid energielabel. Nu kun je als woningeigenaar nog zelf online een aantal woningkenmerken doorgeven, waarna het label op afstand wordt vastgesteld. Vanaf 1 januari 2021 vraag je een energielabel aan door een afspraak te maken met een vakbekwaam energieadviseur. Die komt langs en bekijkt in gemiddeld 1 à 2 uur tijd de woning. De adviseur neemt kenmerken op van de woning waaronder de afmetingen en de aanwezige isolatie en installaties, zoals de cv-ketel en zonnepanelen. Op basis hiervan wordt berekend hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning. Zo wordt het energielabel nauwkeuriger en is het mogelijk om verbetermogelijkheden op maat aan te bieden.


Deze aanbevelingen voor verduurzaming komen ook op het label te staan. Naar verwachting worden de kosten voor een energielabel vanaf 1 januari 2021 gemiddeld € 190 voor eengezinswoningen en gemiddeld € 100 voor appartementen. Uiteindelijk bepaalt uw energieadviseur de prijs van het energielabel en zal de gemiddelde prijs na 1 januari 2021 duidelijk worden.

9 kenmerken die je energielabel bepalen:

Bouwjaar van woning

Woningtype

(Soort) beglazing

Gevel- en dakisolatie

Vloerisolatie

Soort verwarming

Warmwatervoorziening

Ventilatiesysteem

Zonnepanelen / boiler

Zoek je oplossingen om je energielabel te verbeteren?

O.a. goede isolatie, een zuinige ketel en het laten plaatsen van zonnepanelen zorgen ervoor dat jouw huis energiezuiniger wordt. Heb je vragen of wil je meer weten? Vraag het ons eenvoudig of neem contact op, we vertellen graag meer!

Wilt u liever laagdrempelig eerst wat vragen stellen?