Wij zijn verkozen tot de beste verkoopmakelaar van Amersfoort

geplaatst op vrijdag 14 februari 2020

taxatierapport: een onafhankelijk en goed onderbouwde inschatting!

Wat is een taxatierapport en waarom is een taxatie nodig?


Bij het aanvragen of oversluiten van een hypotheek vraagt de geldverstrekker meestal om een taxatierapport. De hoogte van de hypotheek is namelijk niet alleen afhankelijk van je inkomen, maar ook van de waarde van de woning. Je mag momenteel maximaal 100% van de marktwaarde van de woning financieren. In het taxatierapport wordt de waarde van de woning omschreven en onderbouwd met verschillende referenties. Daarnaast beschrijft de taxateur verschillende onderwerpen; bijvoorbeeld de ligging van het getaxeerde, de omgeving, het bestemmingsplan, de indeling en oppervlakte, de constructie, de onderhoudsstaat en energiebesparende maatregelen. Koop je een oudere woning dan is het naast een taxatierapport ook verstandig een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren. Dit is een apart rapport met een overzicht van de gebreken en de eventuele herstelkosten.


Wanneer is een taxatie nodig?


Bij het indienen van de hypotheekaanvraag is één van de benodigde documenten het taxatierapport. Je kunt natuurlijk verschillende redenen hebben voor een hypotheekaanvraag; zoals een gefinancierde verbouwing, het oversluiten of een rentemiddeling. Verstrek de opdracht tot taxatie op tijd, de taxateur heeft namelijk enkele dagen nodig om de woning op te nemen en taxatierapport uit te werken.

Waar moet je op letten bij een taxatie?
De taxateur moet onafhankelijk zijn en mag niet jouw aankoopmakelaar of de verkopend makelaar zijn. Ook is het belangrijk dat de taxateur voldoende kennis heeft van de plaatselijke huizenmarkt om een verantwoorde en gedegen taxatie te kunnen uitvoeren. Geldverstrekkers kunnen eisen stellen aan een taxatierapport, informeer daarom vooraf waar het rapport aan moet voldoen. Enkele voorbeelden van eisen zijn; de afstand (vanaf de vestiging van de taxateur ten opzichte van het huis), de geldigheid van het taxatierapport (meestal mag deze niet ouder zijn dan 6 maanden) en het rapport moet gevalideerd zijn (bijv. door het NWWI). Een gevalideerd taxatierapport is een controle door een onafhankelijk instituut, of het rapport voldoet aan de richtlijnen.


Wat kost een taxatierapport?


De kosten van een rapport zijn te verdelen in een vergoeding voor de benodigde tijd van de taxateur, kadasterkosten, gemeentelijke kosten, validatiekosten en BTW. Ben je benieuwd naar de tarieven bij Visie Makelaardij? Stuur ons dan een berichtje.


Zijn taxatiekosten aftrekbaar?


Ja, de volgende kosten mag je in één keer aftrekken in de belastingaangifte over het jaar waarin je de kosten hebt betaald:

  • advies- en bemiddelingskosten voor uw hypotheekadviseur

  • bereidstellingsprovisie

  • notariskosten voor de hypotheekakte

  • kadastrale rechten voor de hypotheekakte

  • taxatiekosten voor het krijgen van de lening

  • kosten voor de aanvraag van de Nationale Hypotheek Garantie

  • boeterente

  • bouwrente.

Taxatie inplannen?