Wij zijn verkozen tot de beste verkoopmakelaar van Amersfoort

geplaatst op maandag 30 mei 2022

Hybride warmtepomp de nieuwe standaard

Gaan we allemaal 'groen' verwarmen?


Al jaren is verduurzaming een top prioriteit op de kabinetsagenda. Binnen de woningmarkt zijn er daarom al verschillende stappen gezet om bij te dragen aan deze verduurzaming. Hierbij kan gedacht worden aan het isoleren van spouwmuren, hr++ glas en/of zonnepanelen. Op 17 mei 2022 kwam het kabinet met een volgende stap. De CV-ketel moet vervangen worden voor een hybride warmtepomp. Wanneer de CV-ketel in jouw woning moet worden vervangen, word je vanaf 2026 verplicht over te stappen naar een duurzamer alternatief. Hierbij kun je denken aan een hybride warmtepomp, elektrische warmtepomp of jouw woning aansluiten op een warmte-net.


Wat is een hybride warmtepomp?

Met een hybride warmtepomp verwarm je jouw woning op een duurzame manier, waarbij je gebruik maakt van zowel een warmtepomp als een CV-ketel. Het grootste deel van het jaar zorgt de warmtepomp voor de verwarming van jouw woning met warmte uit de buitenlucht. Wanneer het buiten koud wordt ondersteunt de CV-ketel de warmtepomp. Ook verwarmt de CV-ketel het tapwater in jouw woning.


Wat zijn de voordelen van een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp heeft meerdere voordelen. Ten eerste zorgt een hybride warmtepomp ervoor dat jouw woning minder afhankelijk is van aardgas, wat goed is voor het klimaat. Daarnaast bespaar je in kosten op jouw energierekening. Tip! Kies voor zonnepanelen wanneer je kiest voor een (hybride) warmtepomp. Zo bespaar je ook op de kosten voor elektriciteit. Het plaatsen van een hybride warmtepomp heeft positieve invloed op het energielabel van jouw woning.



Waar moet je op letten bij de aanschaf van een (hybride) warmtepomp?

• De gemiddelde jaarlijkse kosten voor een hybride warmtepomp bedragen ca. €75,- per jaar.

Bij goed onderhoud kan een warmtepomp tot wel 20 jaar meegaan.

• Vraag na bij de gemeente of ze plannen hebben jouw woning aan te sluiten op het warmtenet. Wanneer dit het geval is, is het niet verstandig een warmtepomp aan te schaffen.


• Een warmtepomp verwarmt grote oppervlaktes met een lage temperatuur. Dit kan even wennen zijn, wanneer je gewend was te verwarmen met radiatoren.


• Voor de aanschaf van een warmtepomp is het mogelijk subsidie te ontvangen of een lening af te sluiten. Let op! De vraag naar duurzame maatregelen is groot. Hierdoor zijn de levertijden voor een warmtepomp erg lang en kan het dus langere tijd duren voordat jouw warmtepomp geleverd kan worden.


• Laat bij het installeren van een hybride warmtepomp direct het verwarmingssysteem goed inregelen, om er voor te zorgen dat alle ruimtes in je woning gelijkmatig warm worden. Zo krijg je het beste rendement!



Weten of jouw woning geschikt is voor een (hybride) warmtepomp? Doe de warmtepompcheck op www.eigenhuis.nl.




Bronnen; www.rijksoverheid.nl, www.eigenhuis.nl



Wilt u liever laagdrempelig eerst wat vragen stellen?