geplaatst op vrijdag 24 januari 2020

aankoopmakelaar: nodig of niet?

De huizenprijzen breken momenteel alle records, ook hier in Amersfoort, Soest, Soesterberg, Leusden, Hoevelaken en Nijkerk. Woningen zijn nog nooit zo duur geweest als op dit moment. Als je een woning verkoopt heb je (bijna altijd) zicht op een flinke overwaarde, maar het heeft ook een keerzijde. Voor steeds meer kopers is de grens van een betaalbare woning bereikt. Het aanbod droogt op en bij een beschikbare woning is de belangstelling enorm. Zo’n beetje iedere beschikbare woning wordt verkocht via een inschrijving. Kortom, het kopen van een nieuwe woning begint te lijken op een lot uit de loterij en het bieden is een blinde, wilde gok.

Is een aankoopmakelaar nodig en waarom schakel je deze in?
Ja, vooral op dit moment en in deze woningmarkt waar de positie van kopers onder druk staat. De aankoopmakelaar heeft inzicht in de markt; soms is er al bekend welke woningen binnenkort beschikbaar komen en daar kun je dus tijdwinst mee behalen. De aankoopmakelaar geeft je advies over de waarde van een woning, onderhandeld namens jou en adviseert wat je maximaal zou kunnen (over)bieden.


Als je een woning gevonden hebt die precies bij je wensen past, is de verleiding groot om overhaast te werk te gaan. Je kijkt met een roze bril naar het huis en de buurt, durft niet te hard te onderhandelen en denkt al helemaal niet aan technische aspecten, bouwkundige gebreken en eventuele juridische addertjes onder het gras. Een aankoopmakelaar is er om je te helpen het hoofd koel te houden.Wat doet de aankoopmakelaar en hoe duur is de aankoopmakelaar?
De aankoopmakelaar helpt in hoofdlijnen met zoeken, bezichtigen, onderhandelen en de afhandeling. Er zit alleen een groot verschil tussen de dienstverlening van de verschillende aankoopmakelaars en de tarieven.
Visie Makelaardij heeft 3 soorten aankooppakketten, opdrachtgevers kunnen dus kiezen hoeveel maatwerk zij nodig hebben. Meer info?Wanneer kun je het beste een aankoopmakelaar inschakelen?
Het is verstandig om allereerst te beginnen met een hypotheekgesprek bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Deze financieel adviseur kan inzicht geven in jouw financiële mogelijkheden, denk dan bijvoorbeeld aan de maandlasten en het bedrag wat je maximaal kunt besteden.
Plan daarna een afspraak in met de aankoopmakelaar, deze kan op basis van het budget een advies verstrekken of jouw zoekwensen realistisch zijn en samen met jou een zoekstrategie bespreken. Bij Visie Makelaardij is zo’n 1e afspraak altijd vrijblijvend en kosteloos.


Waar moet je op letten bij de keuze voor een aankoopmakelaar?
Als je een woning wilt kopen, kom je veel makelaars tegen. Telkens als je een huis of appartement bezichtigt, is daar de makelaar van de verkoper die zijn uiterste best doet om je te helpen bij de aankoop. Hij/zij laat je alle mooi opgeruimde kamers zien, vertelt over de fijne buurt, de lage woonlasten en de realistische prijs die - met de juiste hypotheek - ook voor jou heel goed haalbaar is. Maar bedenk wel… een verkopende makelaar dient maar één belang: dat van zijn/haar opdrachtgever, de verkoper! Wij weten precies hoe het werkt, want ook wij zijn als makelaar vaak in dienst van de verkoper. Dat betekent dat we óók heel goed in staat zijn om het belang van de koper te dienen. Wil je in Amersfoort, Soest, Soesterberg, Leusden, Hoevelaken en Nijkerk een woning kopen? Als aankoopmakelaar kunnen wij je helpen bij het gericht zoeken én bij het volledige aankoopproces, van bezichtiging en onderhandeling tot begeleiding bij de aankoop. Wij helpen je graag!


Neem contact op voor een eerste kennismaking, dan weet je gauw genoeg of het ‘klikt’ en wij jou goed kunnen helpen bij het vinden én aankopen van jouw droomhuis in de regio Amersfoort. Ben je benieuwd naar de verschillende aankooppakketten met onze tarieven? Neem dan contact met ons op.

Wilt u liever laagdrempelig eerst wat vragen stellen?